4

Hukum Menumpangkan Sami

ceceh.bukan selalu nak share hukum hakam ni kan.despite pergi share benda mengarut,ada baiknya kita beritahu apa yang nampak remeh tapi penting.just to remind all of you "ISLAM ITU MUDAH TAPI JANGAN AMBIL MUDAH"

masa kelas PAI haritu ustaz aku ada tanya kitorang.soalan simple tapi semua orang tak boleh jawab.soalan dia adalah  :

"apa hukum kita menumpangkan sami  ke kuil?"

ada yang cakap bolehlah kot.as we lived in a multiracial country,we will be racist if we tend to neglect them.kan?

whatever it is.hukumnya HARAM.reason?kita dikira subahat dalam ritual-tingy.sembah berhala semua.just to highlight here,kita kena hormati pendirian,kepercayaan dan agama masing-masing.tapi kita tak boleh beri apa jua bentuk pertolongan yang menjurus ke arah penyembahan selain Allah.ha yang ni kena paham dulu.

"tapi kami pemandu teksi,ustaz.kalau dia reportkan kami bawak SPAD(Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat).kami akan dikenakan tindakan.lesen akan digantung."lebih kurang macam nilah soalan yang diaju kpd ustaz aku tu.

jadi ustaz tu pun jawab."untuk elakkan masalah2 ni timbul.BOLEH hantar tu tapi niatkan hantar sami tu ke tempat yang paling TERDEKAT.contohnya kuil tu dekat dengan 7-Eleven atau stesen minyak.so hantar dekat situ je.so hopefully either you-the readers,are muslim or non-muslim fahamilah betul-betul letak duduk situasi ni.dont misunderstood my post yeah?

Alhamdulillah Malaysia masih aman.correct me if im wrong.tak perlu rusuh-rusuh ke viral-viral apa.just inform me directly okay?

***bukan sami sahaja

4 Virus:

Syamsid Dhuha berkata...

That was a good question . I really do don't know what If this situations coccurs to me . Thanks for sharing . Really appreciated :) ( Syamsid Blog )

Miss M.S berkata...

my pleasure XD

Fieyqa Adelova berkata...

Very nice information. Thanks for sharing :)

Miss M.S berkata...

keep rolling ya

Catat Ulasan

Back to Top