4

TUTORIAL GIMP : TRANSPARENT BACKGROUND

Ini interface GIMP.memang ada 3 tab keluar.at first,kinda annoying tapi alah bisa tegal biasa yedak.lel.
1. File > Open > pilih file dari dekstop anda 


lepas tu dia keluar macam ni.      
                                         
                                                   toolbox-sila teroka sendiri
                                                   tools yang dia bagi ya.
dekat sini boleh tengok
 layer yang kita tengah usahakan :P .
dan boleh undo bila salah.haha


3 . (1) klik pada fuzzy select tool
     (2) klik pada white base gambar/background gambar yang kita nak transparentkan.
      * itu layer yng muncul - kalau keluar fuzzy select tu maknanya korang dilandasan yang betul.kepidup!!
4. layer>transparency>colour to alpha




5. then dia keluar tabs ni.ini preview gambar kita yang dah ditransparentkan.kotak2 kelabu tu means kawasan transparent.klik 'OK'


6. IMPORTANT!! : Save as gif atau tiff sahaja.kalau tak.tak jadi transparent tu.


7. save 



8. Export

SAMPLE
okay jap.first nak bagitau. GIMP ni function dia sama dengan photoshop.lebih kurang lah.tapi dia open source-means free lah.haha.boleh search sendiri and download.

                                           





4 Virus:

Nurhuda Ismail berkata...

nice sharing :D

Miss M.S berkata...

thanks dropping by here ^^

Bro Ley berkata...

Mana satu lg ringan? Photoshop atau gimp? And mana satu paling mudah nak guna? Ingat nk conteng2 header blog...huhu..

Miss M.S berkata...

act..aku tak pernah guna photoshop jadi agak tak berkesan dalam menyampaikan perbezaan dua dua ni.haha

Catat Ulasan

Back to Top