Pengalaman ber-fandom and guess what?

By Naja - 3:43 PTG

Im already quit after 2 consecutive month lel.

Aku suka je layan lagu kpop sebenarnya since 2nd generation lagi. Zaman Hightlight adalah Beast. Tapi, sebab Kpop dah worldwide known sekarang, so ramai budak tak matang buat serabut. Kpop stans world becoming toxic and fake.

So kenapa aku join jugak? Haha, aku ni sangat bersemangat kalau dengar Malaysia. Apa saja berkaitan Malaysia aku akan tengok. Dan aku tahu ramai artis/kelahiran Malaysia yang famous dekat luar negara. You can check them out, contohnya Che'Nell, Namewee, Shila Amzah, Adinda, You Zhang Jing (Nine Percent), dan Isaac Voo Kai Meng (IN2IT) [will update more later].

so sebab  aku just layan kpop senyap senyap (tak beriya) aku jadi tahu lah pasal Isaac ni dan berkobar kobar lah semangat aku nak support Malaysian kan. As you know, Kpop industry ni bapak lah competitivenya. Aku kesian, fandom IN2IT (which is called IN2U) tak besar lagi so aku join lah. Join voting semua so that orang akan acknowledge lah dorang ni, tapi tapi tapi tak lama sebab aku dah start menyampah. Why? Meh aku reveal why.

1. Most of peminat kpop ni sorry to say-such a spoiled brat.

Anak orang kaya, beli merch tu bukan murah murah tau. Well, ada yang dah kerja tu sokay lah lantak dia lah duit dia kan. Tapi ada yang bagi baju lah, plushie lah, macam-macam lah dekat idol diorang. Korang pernah tengok kan kes budak yang bagi baju melayu dekat BTS member yang dia dapat balik dekat MELETOP tu. Aku rasa budaya ni sangat kelakar, lagi kelakar kalau mak pak kita tak kaya, kita sanggup kerja untuk belikan diorang such things. Ada yang sanggup cut perbelanjaan untuk makan untuk belikan diorang makanan? sedangkan agency diorang bagi diorang makan sedap-sedap (kecuali yang sangat pentingkan diet) Sedih lah dik.

2.Overly obsessed.

Seriously. Kalau cakap pasal ni, mesti diorang counter attack cakap 'alah, kalau yang support western group/singer tu sama jugak' atau 'lelaki pun sama tengok bola sampai bergaduh'. Beb, takde sesiapa yang suka dengan fans yang obsessed. Kpop fans 100x worst. Aku tahu, bukan semua dan mostly yang gaduh ni budak-budak tapi they're uncontrollable. Memang menyampah lah weh kalau sibuk duk tepek lagu kpop dekat komen benda yang takde kaitan dengan kpop pun. Siapa yang tak annoyed?

3. Toxic and fake.

Dont let me start about fanwars. Annoying kuasa 10000. Tbh, penyanyi paling bagus dekat Malaysia ni equal to yang diorang claim paling tak berbakat dekat sana. Apa yang aku nak sampaikan, takde siapa pun yang aku rasa layak untuk dihina tak berbakat dekat sana. Tapi disebabkan nak menangkan idols sendiri, sanggup sakitkan hati artis lain. Aku tak tahu nak cerita macam mana, tapi aku tak tahan baca degrading comments like everyday. TOXIC.

Aku taknak sentuh bab gay-lesbian interaction ship ship bagai sebab diorang bukan Muslim pun, so let them be lah. dan kalau lah betul kpop tu boleh buat kau gembira, dengan bagi barang-barang pada idol kau boleh buat kau gembira, siapalah aku nak halang kan. Tapi aku nak nasihat sikit, asingkan kpop stan account dengan real account kalau taknak orang annoyed dengan kau fangirling setiap masa. Seriously, share semua berkaitan kpop dengan orang yang minat kpop sahaja. Orang tak sakit hati, kau pun tak sakit hati. The end.

  • Share:

You Might Also Like

4 Virus

  1. My roommate mmg is a die hard of kpop. Dia sanggup kumpul tu purchase album and whatnot. Idk much about kpop thing, I just know Lee Min Ho is cute. hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. lee min ho takde kaitan dengan kpop sebab dia actor hehehe tapi yelah dia handsome

      Padam
  2. hahahah tak suka dengan fans kpop yang over. rasa nak lempang biar gigi berterabur. dah suka jerit - jerit setiap kali artis fevret kat tv. duhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. tbh, fans group western pun macam tu jugak. diorang berlebih sikit bab bab artis ni. ish memang bukan budaya kita lah kan

      Padam